Vad betyder för mig assistans är frihet?

Vad betyder för mig assistans är frihet?

Vad betyder för mig att assistans är frihet?

 

Det betyder att jag kan leva som en vanlig människa, inte som ett paket. Med assistent kan jag jobba, träna, resa och m.m. Jag kan göra nästan allt detsamma som alla andra. Jag känner mig som deltagare i samhället och det är inte bara en tomt mening. Jag jobbar heltid.  På eftermiddagarna tränar jag boccia. Några gånger i året delar jag i tävlingar på olika platser i Sverige. Jag tycker om att resa och reser varje år på olika intressanta platser i världen. Det kräver mycket planering. tex Jag har varit i Japan och på Nordkapp i Norge.

Detta har jag skrivit om i min bok ”På rullstol genom världen”. Jag berättar i denna om mitt liv, mina resor, mina olika tänker om livet. Jag vill dela mig mina erfarenheter vilken har jag som en person som sitter på rullstol från nästan i 40 år. Jag skrev den i mitt moderspråk polska men snart ska jag översätta den på svenska också.

Allt kan jag göra för att har jag assistenter. De är mitt liv, utan personliga assistenter kan jag inte dricka vatten, starta datorer att skriva eller promenera genom parker och titta på vår vackra natur. Våra kamp om LSS kan man jämföra med kamp om att rädda världen. Där folk vill rädda vår planet vilken ger till oss möjligheter att leva. Detsamma ger till oss LSS…

 

När jag besöker mitt hemland och träffar andra handikappade personer vilka bor där, jag är så glad att jag bor i Sverige och vi har LSS. I Polen har de inte personlig assistans. Oftast det deras gamla tröttna föräldrar tar hand om sina vuxna barn. Jag säger alltid att de måste kämpa. For mig är Sverige det bästa exempel för fungerade systemet för funktionshindrade personer. Vi måste göra allt som möjligt att rädda LSS.

Även om jag varje år känner mig sämre och sämre och vet jag inte hur länge ska jag ska finnas. Jag är trivs och känner mig i 100 procent deltagare i samhället.  Allt tack vare assistenter, de är mina benen och armarna. Jag har mitt huvud och bestämmer själv om mitt liv men de är resten av min kropp.

Det går inte att leva bara med huvud utan kroppen…

 

Zbigniew Graczyk